dinsdag 31 maart 2015

Hoog en laag niveau

Elke stad heeft wel zo'n wijk, zo'n wijk op niveau. Althans dat denken de bewoners van die wijk dan en ze denken dan er bij dat er niveauverschil is, het hunne dan hoger dan al die andere wijken.
Dat niveauverschil vertaalt zich vaak in hoogte, ze doen veelal uit de hoogte. Hun taaluitspraak zit ook hoog, hoog in de keel.
Maar ook in taal, een meisje is een 'meis' en een vriend is een 'vrind'. Hun huis is een 'pand'. En voor die panden staan hun 'bakken' liefst Audi, liefst zwart, liefst 4 uitlaten.
Via via kwam ik wel eens in zo'n wijk en zelfs nog op een feestje. Lachen, die gasten drinken met hun pink omhoog. Na een paar biertjes gaan ze brallen en oppijpen. Nog meer lachen, elkaar proberen af te troeven. Opscheppen over hun jacht in de Middellandse zee. Waar mijn vakantiebestemming was komende zomer. Port Grimaud, zei ik. Er werd instemmend geknikt. Boot erbij? Mmm, zei ik, net vanmiddag gekocht. Een en al aandacht kreeg ik.
Ik moet hem alleen nog effe oppompen, maar dat doe ik daar wel.
Die koppen ...
Jaren geleden zag ik een film, "The exterminating angel" (1962) van Luis Bunuel.
In een chique buitenwijk, staat de oprit van een villa vol geparkeerd. Alle snobs en wouldbe's zijn voor een soiree bij elkaar. Hoog niveau dus, kwa niveau, kwa gesprek, kwa alles. Men kout en men keutelt, nipt aan glazen.
Als de avond ten einde komt en de eerste gasten willen vertrekken gebeurd er iets merkwaardigs. De buitendeuren staan open, maar niemand kan naar buiten, alsof er een onzichtbare muur is. Eerst vind met het wel lollig en neemt men er nog een, maar ontstaat er onrust. Mensen willen echt weg, krijgen ruzie. De nacht breekt aan. Tumult alom, dronken mannen plassen in bloemenvazen, een vechtpartij, half ontblote vrouwen.


Over niveau-verval ...


of zoals ik iemand eens hoorde zeggen: asze motte poepen motte ze allemaal hun broek laten zakken.

4 opmerkingen:

Cilia zei


Als kind dacht ik al dat ik was geadopteerd ... dat ik eigenlijks een prinsesje was.
Bij het drinken gaat mijn pink ook altijd automatisch omhoog... zal ik dan toch... ;-)

simon korving zei

ik zal het niet verder vertellen ;)

blutch1 zei

Zou dat dan ook het geval zijn in de villages perchés?
Hoog is hoog ten slotte.

simon korving zei

die vallen niet 'op' blutch ;)