zondag 2 november 2014

Over de doden niets dan goeds

Rare, verbazende dagen. Alle zielen, alle heiligen. Wat ik er zo van begrijp is het een katholieke herdenking, gedenking van overleden dierbaren.
Dat die katholieken daar een of twee dagen voor aan hebben gewezen .... tja, daar heb ik niks mee. Je kunt, je doet toch niks anders dan altijd, heel vaak, aan je overleden dierbare denken. Aan alle mooie dingen, herinneringen. Want over de doden niets dan goeds luidt de uitdrukking.


Tis zelfs hier in Frankrijk nog erger dat ze er een vrije dag voor hebben uitgevonden. Dus op die dag, die ene dag, dan mag je, moet je ...... gedenken.
Dus hoepla de hele bups naar het kerkhof, met een chrysantenbol onder je arm ... en gedenken maar.
Het moet toch niet gekker worden.
Wij hebben twee van die chrysantenbollen voor de deur staan. Gewoon omdat het mooie herfstkleuren zijn. Om aan mijn overleden dierbaren te denken heb ik die bollen niet nodig.


Maar wat nog veel gekker, zo niet erger is .... de dag of avond er voor.
Halloween .... welke idioot heeft dat verzonnen.
In dagen van herdenking, gedenking aan overleden dierbaren ontstaat er een 'feestelijk' gebeuren van tot leven gekomen lijken in de meest walgelijke uitdossingen.
En .... het is de bedoeling dat vooral kinderen zich als zodanig uitdossen en bijvoorbeeld buren laten schrikken.
Zelf zijn ze zo klein dat ze geen idee hebben wat er gaande is. Zichzelf de pleuris schrikken wat andere kinderen voor uitdossing aan hebben. En volwassenen die in een geraamtekostuum doordrengt met bloed heel hard BOE roepen. Gillen, lachen, leuk he?
Volwassenen die dit aanrichten hebben de grootste lol, sloven zich dagen lang uit, kopen  winkels leeg met en van rotzooi, het is niet aan te slepen.
En als de kindertjes 's avonds met holle ogen van angst en spanning naar bed gaan ... dan zeggen de ouders ... : leuk was het he? en al die snoepjes, veel he ....en oh ja doe je ook nog even een gebedje voor opa en oma die in de hemel zijn, of dat jongetje uit de derde klas die een beetje ziek was en toen zo maar ineens dood ging..... daaaag, Jaja, was wel een beetje zielig, maar ga nu maar lekker slapen ...... tot morgen !!!!

1 opmerking:

Anoniem zei

Het katholicisme was even praktisch als Mohammed, heidense geloven werden gewoon meegenomen.
Niet voor niets wordt het katholicisme er van beschuldigd met alle heiligen polytheïstisch te zijn.
Allerheiligen is voor mij gewoon animisme.
Kerst en Pasen is ook ingebed.