donderdag 27 maart 2014

Zuur lachen

Alleen het dak en de muren waren blijven staan. Van binnen werd alles gesloopt, gestript en weer in nieuwstaat opgeknapt. Na een aantal maanden trokken de stofwolken op bij het huis aan de overkant.
Nieuw huis voor een jong stel dat voor het eerst gaat samenwonen. We kennen ze, leuke mensen.
Klop, klop aan de keukendeur. Het jonge stel met een uitnodiging voor een welkomstborrel. Ha, een housewarmingparty, zeiden wij. Verbaasd en vooral niet begrijpend werden we aangekeken.
Vorige week was het zover. Iedereen stapte op de afgesproken tijd naar binnen.
We werden overweldigd door een verpletterend licht. Witte plafonds, muren, vloeren. In het midden van de kamer een grote tafel met een twaalftal stoelen. Niks, niets verder, alleen ... een grote tl.balk, stadionformaat. We rangschikten ons. Beleefdheden en complimenten werden uitgedeeld.
Flessen vulden de glazen, schalen met hapjes. Er ontstond een gezellig geroezemoes. Die ouwe Jacques had zijn nieuwe vriendin meegenomen. In de tachtig, ze glommen. Hervé mompelde voortdurend iets onverstaanbaars. De jongelui antwoorden op alle vragen over het huis, hun werk.
Antoinette wreef opvallend met regelmaat over haar linkerknie. De verkiezingen kwamen voorbij en het plaatsen van windmolens. En wij ... deden ons uiterste best in het Frans.
Plotseling begin de ouwe Jacques een mop te vertellen en eiste met zijn hard basstem alle aandacht op. Een gynaecoloog, een gevulde onderzoekstafel, en een telefoongesprek.
Oei, geen mop voor dit gezelschap ouwe, dacht ik. Hard lachend rondde hij de mop af, keek het gezelschap in het rond. Er werd wat zuur geglimlacht en razendsnel op andere onderwerpen ingestoken.
Vertwijfeld keek Jacques zijn vriendin aan, die frummelde wat met een zakdoekje en streek het daarna driftig glad op haar schoot.
We hebben haar al dagen niet meer gezien en Jacques bromt alleen maar Bonjour als ik voorbij loop.

6 opmerkingen:

blutch1 zei

Het dorp is het dorp niet meer, het wordt modern.

simon korving zei

Zeg het maar tegen Wim Sonneveld;-))

blutch1 zei

Die woont daar niet.
Is het café nog een beetje druk?

simon korving zei

Regelmatig links laten liggen ;-))

martin zei

Een dorp waar het woord 'housewarmingparty' nog op een blik van onbegrip kan rekenen is niet modern. Daar is nog hoop.

blutch1 zei

O, is het modern om overal een Engels woord voor te gebruiken?