donderdag 2 augustus 2012

Leven in Frankrijk: Op bezoek bij de katharen

Het stond al jaren op het programma. Bezoeken van het land van de katharen. Aardig wat over gelezen, collegetje over gevolgd, van die dingen.
Hups, tentje in de auto, en wij op pad, nou ja snelweg, naar het zuiden, het zonnige zuiden. Na een dag tuffen rijden we het dal van de Ariege binnen. Ademloos kijken we om ons heen, wat een prachtige bergen. De auto gromt een berg omhoog, want daar is de boerencamping die we moeten hebben als uitvalsbasis voor onze bezoektocht.
De camping ligt bovenop een lage berg, rondom van die hele hoge jongens van 2300 meter. We kijken uit op de ruine van kasteel van Lordat. Toen een onneembare katharenvesting.
Volgende dag naar Montaillou, u weet wel van dat beroemde boek. Eerst langs Prades, een buurdorp. Het kerkje staat er nog, daar waar de pastoor de liefde bedreef met de kasteelvrouwe van Montaillou.
Montaillou is een gehucht van "niet zo veel aan". Paar huisjes, een modern info-centrum, zelfs een radio-studio(tje). We klimmen omhoog naar het kasteel. Kasteel ? Drie restanten van muren staan wankel tegen een azuurblauwe lucht. Het is snikheet. Een overval van horzels en ander vliegend steekspul. Snel naar beneden het dorpje weer in.
Op een, het pleintje, de schaduw van een boom opgezocht, een flesje koud water, alleen krekels.
In gedachten zie ik ze lopen, de Clerque's, Guillaume Buscailh, de Benet's en Beatrice de Planissoles, de kasteelvrouw, de geile pastoor Pierre Clerque.
Op last van bisschop Fournier vond er in 1311 een razzia plaats. Nagenoeg het hele dorp werd weggevoerd. Hoog de bergen door, richting Pamiers, tientallen kilometers verder. Verhoord en gestraft, gevangenis of brandstapel.
Oei, wat is het heet. Maar de auto heeft airco en verderop is vast wel een koud pilsje te krijgen.
De auto klimt een hoge col op. Altitude 1628 meter staat er op een bord. We stoppen en kijken naar die eindeloze bergenrij.
Dagenlang lopen, bloedhitte, de dood tegemoet.
We zuchten en proberen het te snappen.
Morgen Monts├ęgur.7 opmerkingen:

blutch1 zei

Dat wordt ook een aardig stukje klimmen.
Dagje daarna naar Rennes-le-Chateau?

Gal Mier zei

Gek woord evengoed
kat haren

kuifjesimon zei

Blutch1: de paden op de lanen in ;-))

elly schuurman zei

Blijf vooral verslag uitbrengen; nog 3 weken dan woon ik er. Handig als jij vast verteld hoe het er is... ;-)

kuifjesimon zei

Elly, sterkte de komende weken. Wat is het er fantastisch mooi en interessant, bofkont ;-))

Annet zei

Levendig beschreven..invoelbaar..
En ja Kat Haren dat dacht ik ook even..

Simon 'k sta wel bij de volgers maar krijg nooit bericht....

Au revoir....

kuifjesimon zei

Annet: nee, nee, echte Katharen !! ik ga ook de berichtenmachine eens raadplegen !