donderdag 30 augustus 2012

Leven in Frankrijk : Allemaal afgunst

Er is gemor en besmuikt gelach in het dorp. Je hoort het op straat, bij de slager en bij Jean Pierre in de kroeg natuurlijk. Meer ontmoetingsplekken zijn er eenvoudig weg niet.
Waar gaat het over? Om een lang verhaal kort te houden, het gaat over twee hanen.
Twee hanen van edelmetaal wel te verstaan.
Zoals elke kerktoren heeft ook de onze een haan op de top. Een weerhaan. Zo'n ding wat met de wind meedraait. Geen idee of ie het doet, geen hond die er naar kijkt. Hij staat er wel parmantig te wezen, zoals een goede haan het betaamt.
Tot zover niks aan de hand.
Als je voor de kerk langs, het plein over, rechtsaf richting het watervalletje gaat, kom je langs een drietal boerenwoninkjes. Verlopen zien ze er uit, net als hun bewoners. In het middelste huis woont Jean Jacques, iedereen noemt het J.J. , hij heeft net als zijn erfhond een blafkop met enge trekken.
Ik ken hem alleen van gezicht, hij noodt ook niet uit tot een praatje.
Zijn huis is wel het grootste van de drie, wat breder, groter hek, grotere cour en het dak is hoger.
En wat is er nou gebeurd. J.J. heeft aan de nok van het dak een ijzeren mast geschroefd en daar bovenop een weerhaan. En dan ook nog één die glimt, blinkt in de zonneschijn.
Zomaar, ineens stond de haan er. En hij draait mee met elk zuchtje wind, en piept dan een beetje.
Ze zeggen dat J.J. de eerste dag op een stoel op de cour heeft gezeten en de hele dag omhoog naar zijn haan heeft gekeken.
De pastoor vond het belachelijk, zei hij in de kroeg achter een glas rouge, ijdelheid der ijdelheden, en men weet wel wat daar van komt.
Oude René vond het te zot voor woorden, maar wist alleen niet waarom hij dat eigenlijk vond.
Bernard leek het wel wat om met zijn geweer, zomaar voor de gein ..., verder zei Bernard niets, maar had duidelijk binnenpret.
Catharine van de vrouwenclub vond de haan wel schattig en gaat haar dames voorstellen er een tekening van te laten maken en die dan op een dakpan te schilderen.
De naaste buren van J.J. zijn in alle staten en hebben voor maandagochtend belet bij de burgemeester gevraagd. Zij zijn boos en op J.J. en op de burgemeester omdat zei dat hij het te druk heeft.
In de kroeg gaat het vooral over de vraag waarom twee hanen. twee hanen in één dorp, dat kan nooit goed gaan, dat weet toch iedereen. Bernard had ook eens twee hanen gehad .....
Pascal had gemijmerd dat hij een weerhaan eigenlijk best wel mooi vindt, maar dan vooral op zijn eigen huis. Nou wat let je, werd hij geplaagd.
Kan net zo goed het hele dorp wel een weerhaan nemen, had Luc geopperd, en er werd gelachen.
En jij Simon, un cocq hollandaise?
Voor z'n rood kopere, dacht ik, maar kon dat even zo snel niet in het frans vertalen.

6 opmerkingen:

lebonton zei

typisch haantjesgedrag;-)

kuifjesimon zei

Klopt Ton: een kippenhok vol!

ongerijmd zei

de VARA haan misschien,
of is die al ter ziele

gr hennie

kuifjesimon zei

Ha Hennie; dat zal ik op 12 sept. 's aan Diederik Samsom vragen ;-)

elly schuurman zei

Ik ben nog op zoek naar een haan? :-)

kuifjesimon zei

Elly: die van jou vliegt toch heen en weer ;-)))