maandag 30 juli 2012

Leven in Frankrijk : Het weer evalueren

Zinloze bezigheid, het weer evalueren. Of het is droog, het waait, 't is koud, nat of warm. Klaar ben je. Oh ja? Ik dacht het niet.
Zijn we net in de Pyreneeen aangekomen: 38 graden in de schaduw, 45 in de volle zon. Pic de chaleur kopt een regionale krant. En we zouden nog wel wat bergwandelingen maken. Klein stukje dan maar. Het lijkt of door de hitte alle horzeleitjes zijn uitgekomen. Geplaagd door die krengen en de hitte, de bergtocht maar afgeblazen.
Twee dagen later. temperatuur daalt in een keer wel twintig graden. Alles in de mist. Geen berg, maar ook geen dal meer te zien. Ben nog nooit zo in de wolken geweest.
Na twee dagen motregen geven we er de brui aan.
Terug naar ons eigen Pas de Calais. Het gras is omhoog geschoten, tuin voelt sompig aan. Bernard zegt dat de helft van zijn moestuin verzopen is en laat wat modderige sprieten zien van aardappelen, prei en ander groen, wat nu bruin verkleurd is.
In de stortregen pakken we de auto uit. We rillen, de openhaard wil nauwelijks trekken, de ramen beslaan.
's Nachts worden we wakker van onweersklappen. Gelukkig liggen we niet in de tent, troosten we elkaar, morgen gezellig naar de brocante in L.
Maar die nacht gaat het verder. Harde windvlagen, stortregens, onweer dat gaat en weer komt. Ik controleer buiten of alles wel goed vastzit en zie in het schijnsel van mijn zaklantaarn dat de cour al voor de helft blank staat, rillend kruip ik weer in bed.
's Middags spoelt het regenwater door ons straatje en verwordt in razend tempo tot een kolkend stroompje. In de verte zie ik ons pas gepote aanplant van de voortuin de hoek om drijven. Voorzien van grote parapluie komt Roger vertellen dat alle brocantes zijn afgelast, ook die van de laatste drie weken. Oh ja, er was op 14 juli in de wijde omtrent nergens vuurwerk. Te nat, zegt hij er veel betekenend achter.
En het weer hodt maar aan, de tv is inmiddels uitgevallen.
Een droog moment, boodschappen doen. Overal dikke modder op de weg, weggespeold van de landerijen. Grote veegwagens met zwaailichten doen hun best een en ander weer begaanbaar te maken. Rode linten geven aan dat nog veel landwegen zijn afgesloten.
Een droog luikje in de lucht, iets wat op opklaring lijkt, heel even maar. Ik loop wat door de tuin, Chris maakt in de keuken hapjes voor de visitie die straks komt.
Plotseling wordt de lucht inktzwart, het is doodstil. Dan een donderend geraas vanuit de verte. Bomen zwiepen, de luiken schieten uit hun haken, binnen knallen deuren dicht. Bij Philippe blaft een hond in paniek, en bij Roger loeien de koeien angstig.
En de hemelsluizen gaan weer open, weer een rivier in de straat.
De auto van de visite stopt, grote deuk in de motorkop. Klabam, zegt de vriend, een tak, zo maar uit het niets.
De t.v. doet het voorzichtig. De omroepster heeft het over windhozen en smeltende ijskappen.
We zetten de tv. maar uit.
Een klabam is meer dan genoeg.

14 opmerkingen:

fulps zei

kommer en kwel dus, als het weer niet wil meewerken gaan wij meestal richting huis.

kuifjesimon zei

Fulps:maar daar waren we al ;-)))

Gal Mier zei

Wat een toestanden. Gelukkig weet je wat je een beetje kunt verwachten na regen maar zeker ben je er natuurlijk nooit van. Het kan zomaar mistig worden en dan kun je je eigen huis niet terug vinden. En ook dat kan steeds erger worden eerst vind je je eigen huis niet meer en dan je dorp niet en dan is de hele pas de calais ongezien en als het even tegen zit, heb je ook nog geen geluk in Parijs en zijn de Auvergne en de Dordogne ondergedompeld in een hele dikke mist. En wat moet je dan? Juist ja, dan moet je weer terug naar de Pyreneeen, want het kan regen in de Pyrenees of de zon kan er schijnen maar meestal heb je er geen mist. Ja misschien een beetje een ochtendneveltje of je hangt even in een wolk maar dat ligt toch weer anders. Ken je dat boek van Saramago waarin Spanje afscheurt van Frankrijk en de zee opdrijft, prachtig boek, dat kan je ook allemaal gebeuren, dat gebeurde dan in de Pyreneeen. Het moet tenslotte ergens gebeuren en de P is de ideale plek. Ik zou zo 123 ook niet weten waar Spanje elders van Frankrijk af moet scheuren. Je boft maar dat het niet gebeurde toen jij er was dan was je pas echt mooi in de aap gelogeerd. Een beetje regen daar krijg je mooie krullen van, moet je maar denken. Ik was laats ook nog in de P, geen mist gezien, echt niet. Ja, ook wel regen als je net die pic d'Annie op wilt maar dan weet je vrijwel onmiddellijk dat na regen zon komt en dat is ook vaak zo, daar kan je op wachten. Soms wat langer dan anders want hij schijnt niet zoveel in die bergen vandaar dat het er zo prachtig groen is.

kuifjesimon zei

Wat een weerbericht !

blutch1 zei

Ja, als je vlucht voor een beetje motregen dan krijg je dit. Van de drup in de regen.

ingridvandenbergh zei

Nee, inderdaad, je kan hier niet zeggen dat het "geen weer"is. Leuk geschreven, Kuifje.

kuifjesimon zei

Blutch: daar kan geen parapluie tegen op ;-)

kuifjesimon zei

Klopt Ingrid weer geen weer !!

Glaswerk zei

Je had wat mij betreft wel een filibuster-evaluatie van het weer mogen maken.

kuifjesimon zei

He Willem, kan ik WEER overnieuw beginnen ;-)))

Marleen zei

Volgende keer niet omdraaien, maar linksaf langs de cote d'azur naar Italie. Meer zon dan je lief is.

marjelleblogt zei

Wat een hondenweer, krijg het er koud van (o nee, dat had ik al), zou nu ook wel een open haard willen al is het hartje zomer... ;)

kuifjesimon zei

Marleen: en op die felle zon, komen die snelle spinnen uit jouw filmpje af ;-))

kuifjesimon zei

marjelle: ze zeggen dat het morgen ...... ;-))