zaterdag 21 januari 2012

Leven in Frankrijk : Verloren dorp

Als er iets een troosteloze bende is, is het wel het dorp F. Het is weliswaar het grootste dorp in de directe omgeving, maar toch. Het is een centrumdorp van maar liefst vijfduizend inwoners en telt de meest noodzakelijke voorzieningen. Drie supermarkten, twee scholen, politie, brandweer, postkantoor, een witgoedwinkel en de wekelijkse markt. Zou ik bijna de kroegen vergeten.
Maar ... het is er altijd grauw. De huizen, de pleinen, de mensen. De mensen sjokken en bekommeren. Gegriefd en gerimpeld. Volle Lidl-karren met de verkeerde etenswaren en kartonnen met de goedkoopste vin du table. Rokende tienermoeders met jengelende kinderen. Tandenloze jong bejaarden.
Pascal woont er ook. Hij is net met pensioen, een karig pensioen. Hij klust nu een beetje zwart. Hij plaatst televisieschotels en verhelpt storingen. Zijn bestelbusjes is bruin van de roest.
Na de reparatie bij ons wilde hij wel een pastis en nam plaats in de keuken. F. is verloren zei hij. Hij noemde een paar leegstaande winkels, en nu gaat de witgoed ook nog dicht. Volgend kwartaal sluit het belastingkantoor, moet je helemaal naar Ch. Ook had hij gehoord dat er een supermarkt dicht gaat, die dure.
Wat wil je, vroeg hij zich af, de helft is werkloos. Er is hier niks in de buurt. Alles wordt duurder. Kinderen maken dat kunnen ze wel. Jonge meiden met kinderen, "ze benne zelluf nog kindere" zei hij smalend.
"Weet je wat het ergste is?" hij kneep zijn ogen half dicht, " de saamhorigheid is verdwenen". Hij knikte toen ik zijn glas weer vol schonk.
"En dan is F. totaal verloren" hij dronk zijn glas in één keer leeg.

18 opmerkingen:

Jacopone Sr zei

Ja Simon, ook dat is Frankrijk. We waren een poosje geleden in Joigny in Bourgondië, een prachtig plaatsje, waar ook allemaal winkelpanden leeg stonden. De supermarkten, zeiden de mensen die er wonen.

Ximaar zei

In Frankrijk is de verstedelijking al zeker 30 jaar gaande. Als zwerffietser is het me daar keer op keer opgevallen. Kinderen gaan naar een een grote stad om te leren en keren niet meer terug naar de dorpen. In zo'n dorp zie je alleen oude mensen en veel verlaten panden waar geen koper voor te vinden is. Daarbij is Frankrijk het meest Amerikaanse land waar het de winkels betreft. Dat worden steeds meer megawinkels die zich concentreren op steeds minder plekken. Die plekken zijn vervolgens zo groot dat ze in the middle of nowhere liggen met onafzienbare parkeerterreinen. Daar kan geen dorpswinkel tegenop. Wel als je de benzine- en afschrijfkosten van de auto er bij betrekt maar dat doet men niet.

François zei

Mmm... lekker rustig daar

kuifjesimon zei

Klopt André; hier is na het vertrek van de mijnbouw ook de vlasbouw en linnenfabricage verdwenen.

kuifjesimon zei

Ximaar: sinds kort hier in de buurt een Auchun, das een dorp op zich, brr

kuifjesimon zei

Jij/ u snapt um François; onze dorpsslager heeft ook stokbrood, zit recht tegenover de kroeg, en de rest krijgen we van de buren.

François zei

Ju zit daar gebeiteld

kuifjesimon zei

Daar heeft 'toi' beaucoup gelijk an.

wllm kalb zei

Tja dat is erg, als de fut er uit is. Dan gaat het snel bergafwaarts.

kuifjesimon zei

Klopt Wlm, de fut is er totaal uit; duidelijk zichtbaar en vaak ook voelbaar.

Selma zei

Het lijkt Almelo wel...

En die F., is dat een Nederlandse immigrant, dat hij zo netjes plat spreekt? ("Ze benne zelluf nog kindere".)

kuifjesimon zei

Selma: ondanks de arremoei spreken ze hun talen ;-)

Johan HvD zei

blabuTja, heer K. Simon, wanneer men toch maar sjokt en kommert, dan lijkt het mij wel een goede zaak om de sjokkende kommer in een kom met kom&kommer te werpen...

kuifjesimon zei

Heer Johan; hier veel door EU niet goedgekeurde kommers, krom dus ;-)

Sonja zei

Bij ons in het dorp R. was het ook zo maar zie: er kwamen 6 nieuwe Nederlandse kopers en 2 Franse en het dorp veert op. Geen winkels maar dichtbij de beste bakker, slager en zelfs Intermarche. Nu worden er weer vele dingen voor het dorp georganiseerd: een repas, een jaarlijks dansfeest, de herdenking der doden met het hele dorp bij het monument, de samenkomst van alle Hollanders en burgemeesters van het canton. Kortom, er is hoop.

Appelvrouw zei

Hopelijk kan ik nu eindelijk reageren! Was vergeten dat ik ook nog een blog hier had.


Simon, je hebt de wijze raad van Glaswerk ter harte genomen over het opknapwerk in je woning, zo te zien.

kuifjesimon zei

Hallo Sonja; dorp F waar ik over schreef is intriest. Ons dorp, met maar liefst 600 inwoners, staat bol van het verenigingsleven. Leuk dat je m'n blog leest.

kuifjesimon zei

Appel; de reactie is luid en duidelijk ontvangen. Ik schilder nu weer op doek, veel leuker ;-)