woensdag 28 december 2011

Leven in Frankrijk: Witte bergen, zwarte dalen.

Oude buurvrouw Jeanne komt net terug van de markt in F. Zij pakt haar mandje uit de kofferbak. Zij had ons al gemist. Wij hadden eigenlijk niets nodig. En voor niets gaan de deur niet uit, zeker niet op zo'n grauwe  troosteloze dag. Ze glimlacht haar rimpels strak. "Wees maar blij dat het niet sneeuwt" zegt ze terwijl omhoog kijkt. Wij kijken verbaasd mee. "Sneeuw is mooi op de bergen, maar die hebben we hier gelukkig niet" zegt met pretogen. We schieten in de lach. Die Jeanne toch. Met een 'bon courage' sloft ze haar huis binnen.
Even later komt houtboer Serge met zijn tractor het erf op rijden. De motor gromt, het oranje zwaailicht zet de 'cour' in een oranje gloed. Met een donderend geraas wordt een paar kuub hout neergestort.
Op de vraag van Chris of hij trek in een 'bakkie' heeft, schudt hij zijn hoofd. "Doe maar een biertje" zegt hij. Moet kunnen, 't is per slot van rekening al kwart over tien.
Aan de keukentafel begint hij direct over de crisis, de euro, Sarkozy, de prijs van de diesel, de werkloosheid, de tienermoeders in F. Alles is zwart, somer en zonder vooruitzichten. Zijn dondere ogen maken zijn gezicht nog zorgelijker.
Even later lees ik op internet dat de Fransen de grootste doemdenkers van Europa zijn.
Gelukkig hebben wij buurvrouw Jeanne nog.

10 opmerkingen:

aadverbaast zei

Dat zou ik nog wel eens van buurvrouw Jeanne willen leren. Hoe je met een lach je rimpels kunt straktrekken. Werkt bij mij net andersom. Zou een workshopje er in zitten? ;-)

kuifjesimon zei

Jaaaa Aad, op het franse platteland werkt de natuur toch ... eh ... anders ;-))

zilvertje zei

Heerlijk zo een verhaal van alle dag en ja, wat ons te wachten staat, geen idee, ik zie wel alles heel snel duurder worden, het begon bij ons bij de afbakbroodjes, de prijs is nu verdubbeld en na die tijd alle graanproducten, de, ja, wat eigenlijk niet. Gezellige jaarwisseling wens ik jullie toe!

kuifjesimon zei

Zoisdat Zilvertje: goede jaarwisseling (met oliebollen !!)

fulps zei

Mooie jaarwisseling gewenst!

Joost zei

Wederom met plezier gelezen;
fijne jaarwisseling.

kuifjesimon zei

Fulps: dank je wel en mijn wensen idem voor jou en de jouwen.

kuifjesimon zei

Joost: ook de goede wensen voor jou in het nieuwe jaar !!

Jacopone Sr zei

Kop op Simon, je zal zien dat er nog zoveel moois is, behalve buurvrouw Jeanne. Neem nou dat liedje: Sien Sien laat eens zien hoe mooi je bent. En vertel die Fransen hoe mooi hun land is, en dat ondanks hun gekanker de Nederlanders over het algemeen de Fransen aardige mensen vinden en, uit eigen ervaring, heel gastvrij, en wij komen al een jaar of veertig in Frankrijk. Ik wens jou en degenen die je dierbaar zijn een heel gelukkig Nieuwjaar.

kuifjesimon zei

Zoist maar net André: we gaan goed gemutst het nieuwe jaar in. Goede wensen retour !!!!