woensdag 7 september 2011

Leven in Frankrijk : Bejaarde sokken

Een beetje stadje hier in de buurt heeft wel een aantal kroegen. Bijna al die kroegen zijn niet allen drank- maar ook gokpaleizen. Krasloten, paardenraces en dat soort dingen. De scores zijn te volgen op een groot tv.scherm dat dan ergens in een hoek hangt.
Als 's morgens de eerste neut genuttigd wordt wordt er ook gelijk gekrast. Dat gaat zo de hele dag door. Brassen en krassen.
Het was laatst op een zaterdagmiddag dat er een bejaard echtpaar binnenkwam. Zo op het oog netjes opgedoft kwa haren en kleren. Ze schuifelden naar een tafeltje. Bekenden waren het, want de barmevrouw zette voor hem een bier en voor haar een rosé neer en een bakje pinda's. De oude baas nipte, stond op, liep naar de bar en kocht twee loten. Op de terugweg pikte hij van een leeg tafeltje een half bakje pinda's mee.
Ze dronken en ze krasten. Er kwamen nieuwe glazen, nieuwe loten en nieuwe pinda's.
Het permanentje van de oude dame begon wat uit te zakken, de man had een druppel aan zijn neus die hij zo nu n dan nogal luid 'ophaalde'.
Onder de tafel wiebelde hij met zijn benen, iets te hard, een schoen schoot uit en liet een totaal versleten sok met een groot gat zien.
Toen hij even later opstaond om naar het toilet te gaan, merkte hij de koude van de plavuizen aan zijn half blote voet. Hij keek er naar en haalde zijn schouders op.
De man keek in zijn portemonnee, rommelde er wat in en strooide de inhoud in zijn hand. Hij bestelde nog een rondje.
Geen loten meer, de knip was leeg.

10 opmerkingen:

johanneshvd zei

Ach, hoe sneu heer Simon K., dat het krassen en brassen verzinkt tot een lege knip.
U hebt hen toch wel geholpen? ;-)

kuifjesimon zei

Heer Johan: thuisgekomen zijn we a la minute sokken gaan breien ;-)

Marleen zei

Ik ruik het verschraalde bier en de Gauloises. Een versleten doorboorde sok past daar goed bij.

svara zei

dat wordt sokken stoppen
je hebt het beschreven alsof ik er bij was!

kuifjesimon zei

Marleen: een gevalletje 'pensioengat' ;-)

kuifjesimon zei

Svara: dank je wel !!

marjelleblogt zei

'Brassen en krassen'... ;-)

kuifjesimon zei

Marjelle: en dan ook nog breien ;-)

Jeroen B 62 zei

Zojuist A La Maison voltooid. Een feest van herkenning. Zeer herkenbaar en net niet overgeromantiseerd. En, met een aangename dorst over de pagina's. Goed om het verlangen naar les sept vallees te bevredigen bij te grote tussenpozen tussen de bezoeken. Zie uit naar de herfstobservaties.

Jeroen B, 62

kuifjesimon zei

Dag Jeroen. Wat leuk dat je mijn boek hebt gelezen; zeer bedankt voor je reactie !! 7 valleien, heerlijk land om te vertoeven, zeker nu de herfst is 'uitgebroken.'